vineri, 7 martie 2008

SALARII ROMANESTI - PRETURI MAI MARI CA IN UE

Partidul Optimistilor Romani
Sustine solicitarile sindicatelor de marire a salariilor
Romania este Tigrul Economic al Europei

Exista resurse economice si financiare

Salariile din Romania - de zeci de ori mai mici decat in Uniunea Europeana

Un inginer proiectant, angajat al unei intreprinderi producatoare de accesorii pentru masini unelte din Romania, castiga sub 500 de euro, de 9 ori mai putin decat colegul sau din Germania. Unui medic generalist ii revine, la sfarsitul lunii, o remuneratie de 600 de euro, de aproape 15 ori mai putin decat omologului sau german. In Romania, un frizer castiga intre 159 si 550 de euro, in timp ce in UE din aceasta meserie se castiga de la 1.500 de euro in sus. Salariul net al soferului de autobuz la noi e de 270 de euro, pe cand in UE este de 1.600 euro. Analistii economici spun ca aceste discrepante de salarizare sunt cauzate in principal de diferentele mari de productivitate, care determina direct, in cazul sectoarelor industriale, nivelul de salarizare. "Exista insa si anumite sectoare, cum ar fi cel al serviciilor sau al produselor de circulatie locala, unde legile concurentei nu vor putea fi aplicate.

Un notar, de exemplu, nu isi poate internationaliza activitatea, la fel cum nici un profesor sau un medic nu o poate face. Pentru aceste categorii vor persista diferente mari de venituri. Aceste salarii vor creste numai o data cu cresterea economica generala", explica Aurelian Dochia, analist economic. Exista si posibilitatea ca pretul pentru serviciile medicale sau cele administrative, de exemplu, sa creasca mai repede decat nivelul general al pietei. "Vom asista la o presiune de crestere a salariilor, pentru medici si functionari publici, de exemplu. Daca aceste salarii vor depasi ca ritm de crestere nivelul general de preturi vom avea de-a face cu puseuri inflationiste si alte dezechilibre la nivel macroeconomic", mai spune analistul. Preturile pentru forta de munca se formeaza, insa, si in functie de cererea si oferta de forta de munca si nu doar in functie de productivitate. Un bun exemplu in acest sens il constituie bransa IT, unde din cauza penuriei de oameni calificati, salariile din Romania se apropie mai repede de cele europene.

O situatie inversa se intalneste in industria textila, unde exista o abundenta de forta de munca calificata sau usor de calificat. "De aceea, este putin probabil ca vom asista la cresteri ale salariilor in acest domeniu", conchide Dochia. Guvernul Romaniei a cerut, de altfel, pentru anumite capitole de negociere, perioade de tranzitie, pe motiv ca salariile romanilor si, implicit, puterea lor de cumparare se afla cu mult sub cele din UE. Data la care vor "converge" salariile romanilor catre cele din UE ar fi dupa estimarile Guvernului daca nu 2007, atunci cel putin perioada imediat urmatoare integrarii. Un astfel de orizont este putin realist.

http://www.wall-street.ro/articol/Economie/5858/Salariile-din-Romania-de-zeci-de-ori-mai-mici-decat-in-Uniunea-Europeana.html

Romanii au nivelul de trai printre cele mai scazute din Uniunea Europeana. Ei platesc mai multi bani pe alimente fata de cetatenii europeni, chiar daca salariile nu sunt pe masura. Conform unor studii efectuate de P Morgan si Eurostat, veniturile romanilor au reprezentat, in 2007, 37% din media Uniunii Europene, in vreme ce preturile produselor alimentare s-au situat la 71%.

Eurostat, organismul european de referinta in ceea ce priveste statisticile de la nivelul continentului, afirma ca nivelul de trai al romanilor s-a inrautatit la sfarsitul anului trecut. Astfel, Eurostat arata ca Romania inregistra la sfarsitul anului trecut cele mai mai mari scumpiri la produsele industriale din intreaga Uniune Europeana, in conditiile in care analistii europeni nu au luat in considerare pomenile mai mult sau mai putin electorale ale guvernantilor acordate cu ocazia sfarsitului de an.

Trebuie remarcat faptul ca in clasamentul celor mai importante cresteri de preturi, dupa Romania urmeaza Irlanda si Belgia, tari care se pot lauda cu cele mai ridicate niveluri de trai din Europa. Prin urmare, unii dintre cei mai saraci europeni, romanii, au fost si sunt nevoiti in continuare sa "inghita" scumpiri similare cu cele suportate de cei mai avuti europeni.

In plus, Eurostat afirma ca cele mai mari scaderi de preturi s-au inregistrat anul trecut in Bulgaria si Finlanda, trendul urmand sa fie pastrat, cel putin la sud de Dunare, acolo unde Guvernul de la Sofia a decis inca din vara anului trecut, scaderea TVA-ului de la 16% la 10% de la 1 ianuarie 2008.

Datele cercetarilor europene au aratat ca desi castiga mai putin decat cetatenii statelor mai vechi din UE, romanii platesc alimentele mai scump, in unele cazuri chiar dublu. Aceste date sunt confirmate insa si de statisticile Bancii Nationale a Romaniei.

Astfel, cele mai scumpe produse alimentare din Romania sunt uleiurile si grasimile (cu un pret dublu fata de media europeana), laptele, branza si ouale (cu aproape 100%), fructele si legumele (69%), painea, cerealele, carnea si preparatele aferente (cu valori in jur de 60 de procente).

Eurostat si JP Morgan spun insa ca aceasta situatie a fost constatata si in Bulgaria, statul vecin care a aderat la Uniune odata cu tara noastra.

Printre cauzele acestui fenomen analistii mentioneaza lipsa unei concurente serioase pe piata producatorilor. Ei considera ca odata cu aparitia unei concurente serioase, cu producatori atat interni cat si externi, preturile vor scadea iar nivelul de trai va creste. Aceeasi urmare ar avea-o si investitiile firmelor straine in Romania, care vor aduce astfel cresteri ale nivelului mediu al salarizarii.

Raportul Eurostat contrazice insa datele oferite de Institutul National de Statistica (INS) pentru anul trecut. INS spunea ca in luna decembrie 2007, castigul net in Romania a fost cu 12,9% mai mare fata de luna anterioara si cu 15,2% mai mare fata de luna decembrie 2006. Analistii spun insa despre aceasta crestere ca nu e intocmai reala pentru ca acest raport nu precizeaza faptul ca aceste cresteri salariale s-au datorat acordarii primelor de Sarbatori, neexistand practic un boom economic care sa genereze cresterea naturala a salariilor.

http://stiri.acasa.ro/stiri/Romanii_au_salarii_mai_mici_decat_in_UE_insa_alimente_mai_scumpe_--s88920.html

Un comentariu:

eforie spunea...

omânii şi bulgarii au cele mai mici salarii minime din UE
Miercuri 14 noiembrie 2007, 01:13

Comentarii comentarii Print print
Email email Bookmark bookmark
Cu doar 114 euro şi respectiv 92 de euro pe lună, românii şi bulgarii se situează pe ultimele locuri în topul salariilor minime europene.

Datele Oficiului European de Statistică, Eurostat arată că, la polul opus, se află locuitorii din Luxemburg cu un venit minim de peste 1.500 de euro.

Potrivit Eurostat, salariul minim din România are cea mai mică putere de cumpărare din UE. Bulgarii în schimb, deşi au un salariu mai mic, au o putere mai mare. Şi aceasta pentru că preţurile din ţara lor sunt mult mai mici decât la noi.

În cazul ţărilor cu cel mai mare salariu minim pe economie situaţia stă exact invers. Spre exemplu, dacă în Luxemburg, venitul minim este de 1.570 de euro, calculat în termeni reali, el valorează mai puţin întrucât bunurile şi serviciile sunt mai scumpe.

În ceea ce priveşte salariul minim din România, guvernanţii promit o majorare la aproximativ 147 de euro. Rămâne de văzut ce valoare vor avea aceşti bani, raportaţi la puterea de cumpărare.
Sursa: The Money Channel
http://209.85.129.104/search?q=cache:bAq5VF_jJMYJ:www.
realitatea.net/
112847_Romanii-si-bulgarii-au-cele-mai-mici-salarii
-minime-din-UE-.html
+SALARII%2BROMANIA%2BUE%2B2008&hl
=ro&ct=clnk&cd=17&gl=ro